ROTATIONSGEBÄUDE UNIVERSITy of DUISBURG/ESSEN. ESSEN

 

On the Essen campus of the University of Duisburg / Essen, RKW created a building accommodating seminar and training rooms and, chiefly, office space. As a monolithic block, it emphatically accentuates an area previously influenced by 1970s modular architecture. Its interior features a large, public space extending across two floors leading to the seminar rooms. As of the second floor, the offices are arranged around a landscaped courtyard which sheds light on the underlying public area by means of skylights. Facing outwards, a brick façade with strip windows underscores the independence of the building – thereby contributing to the emergence of a real campus.

 

 

AUDI T02  II BA. INGOLSTADT

The next step: at the heart of AUDI AG’s technical development campus in Ingolstadt, RKW have just completed work on the second stage of Building T02 – a 55-metre high tower block with 12 floors above ground and three below. A technical highlight of the project is Europe’s largest and most modern underground light pipe, 125 metres long and buried 14 metres beneath the building. The entire project was realised while the car manufacturer continued with production and research. Alongside this organisational and logistical challenge, the addition of an extra four floors during the planning process was, thanks to the outstanding cooperation of all partners, completed on time and within budget. 
 

 

ROTATIONSGEBÄUDE UNIVERSITÄT DUISBURG/ESSEN. ESSEN

 

Auf dem Essener Campus der Universität Duisburg/Essen hat RKW ein Gebäude mit Seminar- und Übungsräumen sowie großteils Büroflächen realisiert. Als monolithischer Block setzt es ein kraftvolles Zeichen auf einem Areal, das bislang von modularer 70er-Jahre-Architektur geprägt war. In seinem Inneren bietet es eine große, öffentliche Halle über zwei Geschosse, von der aus die Seminarnutzungen erschlossen werden. Darüber beginnen dann ab dem 2. OG die Büros, organisiert um einen begrünten Innenhof, der mit Lichtbändern für die Belichtung der darunterliegenden Halle sorgt. Nach außen unterstreicht eine Ziegelfassade mit Bandfenstern die Eigenständigkeit des Gebäudes – und trägt so zur Entstehung eines echten Campus bei.

 

 

AUDI T02  II BA. INGOLSTADT


Der nächste Schritt: Im Herzen des Geländes der Technischen Entwicklung der AUDI AG in Ingolstadt hat RKW den zweiten Bauabschnitt des Gebäudes T02 fertiggestellt. So entstand ein 55 Meter hohes Hochhaus mit 12 oberirdischen Geschossen und drei Untergeschossen. Ein technisches Highlight des Projekts ist der größte und modernste unterirdische Lichtkanal Europas, 125 Meter lang und in 14 Metern Tiefe unter dem Gebäude gelegen. Die gesamten Arbeiten wurden bei laufendem Produktions- und Forschungsbetrieb des Automobilbauers durchgeführt. Neben dieser organisatorischen und logistischen Herausforderung wurde auch eine im Laufe der Planung gewünschte Aufstockung des Gebäudes um vier Geschosse realisiert – dank hervorragender Kooperation aller Projektpartner termin- und budgettreu.

CAMPUS UNIVERSITY OF APPLIED SCIENCES. LIPPSTADT


The premises are located on Rixbecker Straße, and they used to belong to the neighbouring automotive supplier Hella, with which the university of applied sciences cooperates as a polytechnic university as well. To the north, it abuts on an extensive pasture landscape of the Lippe River, and because of its natural beauty, the area was referred to as “Kingdom of Heaven“. Here the architects built an ensemble comprising four buildings arranged around a central square. The leitmotiv of the design is communication. Where and how do students, professors and visitors meet? In that way, the square is of major importance as the social centre of the campus, the distribution of the different functions to the buildings automatically makes it a lively place. The topic of encounters is also passed on to the respective interior spaces, and in addition, each building has a large entrance hall also used as exhibition space, and these constitute a rather smooth connection between the interior and the exterior.
 
The four buildings have two or three storeys and their entire alignment is horizontal. As a result, they blend in harmoniously with the free and extensive natural landscape especially to the north. The two northern, U-shaped buildings also have greened patios that open up in the direction of the Lippe wetlands. The different types of usage of the four buildings comprise the canteen and administration with a student service centre, library and lecture hall centre as well as the use as institutional building with labs, workshops and the departments. Apart from these main functions, there are special areas of different qualities where students can study everywhere too, ranging from informal gathering places and sofa lounges to group-work spaces or quiet places to study in the media library.

Even before its official inauguration, full operation was started on Campus Lippstadt in March 2014 exactly as scheduled. This was also made possible by the RKW construction management, which was able to compensate successfully for the insolvency of one of the two general contractors as well. In the meantime, the first of up to 2,000 students - and their lecturers too as a matter of course - have found ideal conditions for studying on the campus in highly specialised fields of study such as computer visualistics, material design for bionics & photonics or social media and communication information science.

 



 

Hochschule hamm-lippstadt. campus lippstadt

 

Das Gelände liegt an der Rixbecker Straße und hatte dem benachbarten Automobil-Zulieferer Hella gehört, mit dem die FH als technische Hochschule auch kooperiert. Nördlich grenzt es an eine weitläufige Auenlandschaft der Lippe, aufgrund seiner natürlichen Schönheit trug das Areal den Namen „Himmelreich“. Hier errichteten die Architekten ein Ensemble aus vier Gebäuden, die sich um einen zentralen Platz gruppieren. Das Leitmotiv des Entwurfs ist Kommunikation. Wo und wie kommen die Studenten, Professoren und Besucher zusammen? So erhält der Platz eine große Bedeutung als sozialer Mittelpunkt des Campus, die Verteilung der verschiedenen Funktionen auf die Gebäude führt automatisch zu seiner Belebung. Das Thema Begegnung wird auch in die jeweiligen Innenräume weitergetragen, jedes Gebäude verfügt dazu über großzügige Foyers, die auch als Ausstellungsflächen dienen und Innen- und Außenbereich fast fließend verbinden.
 
Die vier Baukörper sind zwei- oder dreigeschossig und in ihrer ganzen Ausprägung horizontal angelegt. So fügen sie sich in die besonders nach Norden hin freie und weitläufige Naturlandschaft harmonisch ein. Auch besitzen die beiden nördlichen, U-förmigen Gebäude begrünte Innenhöfe, die sich in Richtung der Lippeauen öffnen. Die verschiedenen Nutzungen der vier Gebäude beinhalten Mensa und Verwaltung mit einem Studenten-Service-Center, Bibliotheks- und Hörsaalzentrum sowie die Verwendungen als Institutsgebäude mit Laboren, Werkstätten und den Departments. Neben diesen Hauptfunktionen sind überall auch gesonderte Flächen für studentisches Lernen mit unterschiedlichen Qualitäten angeordnet, von informellen Treffpunkten und Sofalounges bis zu Gruppenarbeitsplätzen oder ruhigen Studierorten in der Mediathek.

Schon vor der offiziellen Eröffnung ging der Campus Lippstadt im März 2014 genau wie geplant in Komplettbetrieb. Dafür sorgte auch das RKW-Baumanagement, das die Insolvenz eines der beiden Generalunternehmer erfolgreich kompensieren konnte. Inzwischen haben die ersten von bis zu 2.000 Studierenden in hochspezialisierten Studiengängen wie etwa Computervisualistik, Materialdesign für Bionik & Photonik oder Soziale Medien und Kommunikationsinformatik – und natürlich ihre Dozentinnen und Dozenten – auf dem Campus beste Lernbedingungen gefunden.
 

T23 Aggregate Centre. Ingolstadt


Technical Development (TE) at the Audi plant in Ingolstadt is undergoing expansion. RKW has now planned the second section of the company's GEZ Gear and Emission Centre. The new build picks up on the colours and materials of the existing Technical Development buildings. On a total gross building area of 22,000 m2, workspace will be created for 488 employees, with four storeys available for office use. The technical highlight of the new building is the testing facility level on the ground floor. Here, the Emission Centre has a range of exhaust test rigs equipped with what are known as SHEDs, gas-tight chambers for emission testing, supplemented by airlocks and analytics sections. The Gear Center is also located here, with more test stands for front and four-wheel drive vehicles and space for paternoster systems. Workshops and laboratories are situated on the first floor and accessed on a ramp. The building is a reinforced steel construction with increased floor loads and is supplied as far as possible with light and ventilation from natural sources. Another of its special features is the "meeting bridge", which connects the new build with the first section and holds two conference rooms and four think tanks.

T2 SE-Forum/data centre. Ingolstadt


"Improved Communication" was one of the guiding maxims for the design of RKW's next project for AUDI AG's technical engineering department in Ingolstadt. The T02 building holds what is termed the SE Forum, or Simultaneous Engineering Forum, which acts as the starting point for the production and networking process, as well as AUDI AG's new data centre located on the two lower floors. Between the new building and the existing T01 building next to it, a two-storey concourse with a glass roof was built. The concourse forms a vital element for the horizontal and vertical access and connection system - the so-called walk, which as a thoroughfare facilitates and promotes networking and encounters between people from all engineering sections. The concourse provides access to conference and restaurant areas as well as meeting zones and also serves as an auditorium - all in the name of communication. Its relevance is obvious on the outside already, with its welcoming, generously-designed staircase whose integrated seating areas and terraced cafeteria create an appealing entrance. Glass roofs and glass façades invite views between the outside and inside - especially inside the concourse, - creating a light, pleasing atmosphere. To further promote the best possible connections, glass lifts and bridges provide access to all seven floors and their individual flexible office worlds.

AUDI ELEcTRONIc CENTre​. ingolstadt


Think tank. An automobile manufacturer and rail station suggest the typical typologies of mobility, yet the recently brought into operation Audi electronics centre displays a completely new use of space. It represents exactly the interaction and complexity of connections that we have not achieved at the level of the city in the sense of intelligent mobility. "Burg für Bytes" (Bastion for Bytes) was the headline in the Audi-Mobil employees' magazine at the opening. The amount of automobile electronics expressed as a proportion of the total cost of a vehicle is currently 25 percent and will rise to 35 percent by 2010. In the vehicles of tomorrow 90 percent of all innovations will be in the area of electronics. In the face of these demands Audi has created a new tool for integrated working.

Of major architectural interest is the direct spatial linking of the worlds of the automobile and the office, of thinkers and craftsmen, wall to wall, with views from window to window, threaded together by an ever busy production line crossed by bridges. Deeply inset lightwells, terraces and cascaded offices promote the impression of a labyrinth of knowledge in which ideas are not just conceived, but also fleshed out and fitted together. Here the company grapevine works better than the gossip pages street-cornered by Hamburg magazine publisher Gruner + Jahr. The ubiquitous prototypes, even if they are more often than not kept under wraps, are more tangible than newspaper layouts or thematic sketches. 21,000 square metres of office space are intermeshed with 9,000 square metres of workshops, laboratories and the latest in test benches. A lighting test tunnel, climate chamber, sound laboratory and drive simulators offer every option for testing out new ideas and prototypes.

Mies van der Rohe gave us some advice, which was expressed by Peter Behrens in 1912. Behrens believed that the purpose of a building in which work of the most serious and determined nature takes place, and which accordingly provides "the greatest brightness in the internal rooms, continuous ability to undergo alterations of size and shape, unobstructed communication and full use of the constructed area for work places" should be expressed in a building's appearance. Just as Frank Lloyd Wright had done over 100 years ago in Buffalo with the even higher window balustrades of his Larkin Building, Mies worked on his almost three-metre long charcoal drawing less as an aim in itself but rather as a celebration of the aim. For an automobile manufacturer, honing his financial calculations with a well sharpened pencil, that cannot be the motive. Nevertheless, with this perfect peak of electronic bureaucracy, Audi has made an important contribution to lifting the division between white collar and blue collar staff. Office, development and production areas are combined into a single creative high-tech workshop with integrated office functions at Ingolstadt.



Section

CAMPUS WEST​. aachen


The RWTH - the Rheinisch-Westfälische Technische Hochschule - Aachen University is one of Germany's most distinguished universities. It is an elite university of technology that sets standards in training engineers, and is seen as an important growth engine, which is why it is building on three sites. One of these is the 27 hectares of disused railway tracks at the Westbahnhof. A new college campus with 10,000 new jobs will be created here, bringing together competencies that are recognised throughout Europe. The design is proving to be as innovative as the institutions that will be housed here at a later date.

The campus is in three sections, each with a clear identity of its own. The heart is the Campusband, a dynamic boulevard 25 to 35 metres wide, which connects everything and forms both a backbone and a green relaxation zone. The first phase, the "Campus-Cité" with events hall and hotel, is also the entrance to the city; the Campus Tower marks the new centre in the Aachen cityscape. The research centres with institutes, labs and production facilities are arranged as a cluster following the Campus Band. They also include the listed Aachen-West maintenance centre, a former engine shed with turntable. Researchers and students from all over the world and from a whole variety of faculties meet here.

The third section is the "Campusquartier", with apartments for staff and students. Student shopping, residential and leisure centres are coming into being as a "community" on the Republikplatz and in the Campusquartier. The campus runs into an extensive tract of countryside at the northern end; the Campusband links up with Aachen outer ring road.

In this way the two curves of the Campusband come to symbolise the interdisciplinary seat of scientific learning, and become a dynamic hub for living, where people meet, relax and exchange ideas.



Seiten